Omgeving

Markten


Maandag
Tulette / Bollène / Bédoin 

Dinsdag
Vaison-la-Romaine / Grignan / St. Paul Trois Châteaux

Woensdag
Buis les Baronnies / Valréas

Donderdag
Nyons / Orange

Vrijdag
Dieulefit / Taulignan / Mirabel aux Baronnies (heel klein) /
Pierrelatte / Carpentras / Visan / Velleron

Zaterdag
Grillon / Richerenches / Ste Cécile les Vignes /
Vaison-la-Romaine (groente en fruits)

Zondag
Nyons / Isle-sur-la-Sorgue / Carpentras / Orange / Jonquières /
Mornas / Vaison-la-Romaine

Steden en dorpen


Om ons heen hebben we heel veel mooie steden en dorpen. Mirabel-aux-Baronnies zelf is al heel pittoresk, met zijn 13e eeuwse fontein en het prachtige middeleeuwse dorp.

Mirabel aux Baronnies

Vaison-la-Romaine

8km bij ons vandaan ligt Vaison-la-Romaine, dat eigenlijk uit 3 steden bestaat: Romeinse opgravingen vormen de oudste stad, met een prachtig museum om alles te bestuderen. Dan een moderne stad die deels daarop gebouwd is. En tot slot de middeleeuwse stad. Elke stad is een ontdekking op zich. Elke dinsdag is er markt in Vaison.

Nyons

Nyons is “onze” stad, op 6km van la Françonne. U vindt er alles: een bioscoop, een open luchttheater, een botanische tuin, restaurants, café’s, de markt op donderdag, mooie steegjes en natuurlijk het olijfoliemuseum. 

Seguret

Terecht is Seguret een van de “plus beaux villages de France”. Het zicht op de Ouvèze-vallei is formidabel. 

Orange

Orange heeft nog enige Romeinse monumenten: het antieke theater en de triomfboog zijn nagenoeg intact. Het theater is nog altijd in gebruik. Helaas is er weinig van de Oranje’s te vinden. 

Avignon

Het pauselijke stadje Avignon, hoofdstad van de Côtes du Rhône-wijnen, heeft prachtige straten en pleinen om te bekijken. Het Paleis van de Pausen is een bezoek zeker waard, net zoals de paleistuinen.

Arles

Op anderhalf uur rijden bij ons vandaan ligt Arles. Waar Van Gogh een tijdje gewoond en gewerkt heeft. Het Romeinse Arles heeft een prachtig museum, één van de meest indrukwekkende van Frankrijk, opgeleverd. Een bezoekje aan Alyscamps, het voormalige kerkhof van Romeinen en daarna Christenen mag u niet overslaan. Bij de VVV in Arles verkoopt men combi-tickets, ook voor het Romeinse theater en amphitheater.

Grignan

Madame de Sévigné, een Franse gravin, die aan het hof van Lodewijk de 14e was verbonden, schreef haar dochter lange brieven over haar wedervaren in Parijs. De dochter zetelde in haar fraaie kasteel in Grignan. De brieven van mevrouw de Sévigné zijn in Frankrijk heel bekend. Van de dochter zijn de antwoorden tot op heden niet gevonden. 
Grignan kent sinds enige decennia een door de bewoners opgezet rozen-project. De meest exotische varianten kunt u er in bloei aantreffen in juni.

Lavendel


De lavendel in onze streek bloeit tussen half juni en half juli. U hoeft er niet zo ver voor te rijden of fietsen: tussen Vinsobres en Valréas zijn al prachtige velden te vinden.

Wie iets verder weg wil kan in Sault terecht. Daar zijn een paar beroemde foto-plekjes waar heel vaak toeristen elkaar fotograferen, met bruidskleding en al, alweer een bezienswaardigheid op zich.

De Mont Ventoux


Wat zou onze streek zijn zonder de Mont Ventoux? Elk jaar opnieuw wagen fietsers zich in groten getale aan de beklimming. We zijn natuurlijk altijd trots op gasten van ons die het voor elkaar krijgen. De route loopt via Puymeras en Faucon naar Malaucène, naar de noordelijke klimstart. Het schijnt een prima afstand, 18km, te zijn om op te warmen.
Als u er de voorkeur aan geeft om de berg van een afstandje te bewonderen, wij hebben er ongehinderd zicht op, dan weet u dat u in goed gezelschap bent, want op elk moment van de dag of avond, doen vele duizenden in de wijde omgeving hetzelfde: even een blik werpen op de reus van de Provence.

Wijn en wijn proeven


Om ons heen zijn heel veel wijnproeverijen. De dichtstbijzijnde appellation contrôlée is die van Vinsobres. Voor het vervolg van uw wijntoer kunnen we caves aanbevelen in Cairanne, Roaix-Seguret en Puymeras. Ieder zijn smaak! In september breekt altijd een zeer interessante periode aan voor de wijnliefhebbers: dan is er in alle caves en supermarkten in de streek uitverkoop van de bestaande voorraad om plaats te maken voor nieuwe oogst.

Kastelen


Kinderen en natuurlijk ook volwassenen zijn gek op kastelen. Natuurlijk hebben we die in de zuidelijke Drôme. We bevelen het kasteel van Grignan van harte aan, waarbij u de zogenaamde Collégiale (kapel) niet moet vergeten, net onder het kasteel. Verder zijn de kastelen van Alan en Suze la Rousse erg mooi. In de laatstgenoemde zit een wijnuniversiteit. In de Vaucluse, 30 minuten bij ons vandaan, is het kasteel van Les Barroux.

Festival off - Avignon

Festivals

Theaterfestival in Avignon

In juli zakken theaterliefhebbers af naar Avignon voor het Festival On. Er is ook een Off, dat voor iedereen heel leuk is om te bezoeken. Het houdt in dat er overal straattheater en tal van daaraan gerelateerde activiteiten zijn te vinden.

Théâtre Antique - Orange

Festival van de Chorégies in Orange

Ook in juli is het jaarlijkse opera-festival in het Romeinse theater in Orange. Bent u geen opera-liefhebber, dan vindt u ook altijd in het programma een avond met symphonische klassieke muziek. Beroemdheden als Martha Argerich en Cecilia Bartoli komen hier hun opwachting maken.

Moment Musicaux de Cacharel - Rasteau

Musique baroque à Rasteau

Elke maand is er een barokmuziekconcert in Rasteau.  

Festival piano - La Roque d'Anthéron

Pianofestival in la Roque d’Anthéron

Franse piano-liefhebbers kennen het op hun duimpje: het Parc van château de Florans is op anderhalf uur rijden bij La Françonne vandaan. Een belevenis om eens mee te mogen maken. France Musique neemt hier vaak opnames live op om later weer te geven op de radio of TV.

Festival des Choeurs Lauréats - Vaison-la-Romaine

Festival van Bekroonde Koren in Vaison-la-Romaine

Als je hier één keer bent geweest (ook altijd in juli) ben je meteen verslingerd. De kwaliteit van deze koren uit de hele wereld is van een ongelooflijk niveau. Elk jaar komen er 3 à 4 in de regio zingen. 

Afgelast in 2021.

Sérénades en Baronnies - Buis les Baronnies

Klassieke muziek bij de Sérénades en Baronnies

Deze vereniging organiseert met grote regelmaat, het hele jaar door, concerten in de omgeving. Ook een gelegenheid om mooie kerken en kapellen van binnen te bekijken.

Musea


In deze streek zijn tal van heel uiteenlopende musea te bezoeken. In Taulignan kunt u zien hoe men in onze streek vroeger zijderupsen kweekte. In Valréas werden voorheen de luxe kartonverpakkingen van dure parfummerken gefabriceerd, een feest van herkenning in het musée de cartonnage. In Nyons is een museum gewijd aan de productie van olijfolie. Tevens vindt u er een museum in een werkplaats waar de kokosmatten voor die oliefabricage werden vervaardigd. Meer cultureel getinte musea zijn te vinden in Vaison-la-Romaine (Romeinse tijd), Avignon (beeldende kunst) en Aix en Provence, waar een atelier van Cézanne is te bekijken.

De krokodillenboerderij


Het koelwater van de kerncentrale in Pierrelatte moet, voordat het in de Rhône afgevoerd mag worden, eerst afkoelen. Daarvan is handig gebruik gemaakt door in de enorme bassins een dierentuin aan te leggen die zich hoofdzakelijk heeft gespecialiseerd in krokodillen. Er zijn er van allerlei “pluimage”, honderden intussen, die ook worden bestudeerd door wetenschappers van over de hele wereld. Een indrukwekkend uitje met de kinderen.

Via Ferrata – klimmen


In Buis-les-Baronnies, 25 minuten rijden van La Françonne, is een heuse klimschool. Er zijn zeer competente en aardige gidsen die u en uw kinderen graag wegwijs maken in de beginselen of u begeleiden als u al ervaren bent.

Nyons heeft een parcours in de bossen voor behendigheidstraining bij Col de la Croix. Ook onder kundige begeleiding.

Grotte Ardèche

Grotten


We zitten op een uurtje rijden van de grotten in de Ardèche. De verste is de grotte Chauvet, de Ardéchoise tegenhanger van de grotten in Lascaux, waar u mooie wandschilderingen kunt bewonderen. Vlakbij Vallon Pont d’Arc, een uitstekende plek voor een plons in de rivier.

Piscine de Nyons

Zwemparadijzen


We zitten vlakbij twee mooie zwemparadijzen. De camping Le Sagittaire (5 km) en het gemeentezwembad in Nyons. Waterglijbanen, fonteinen, tunnels…

l'Ardèche

Kayak & kano


In de rivieren de Ardèche en de Cèze zijn heel wat mogelijkheden om een dagje te kanovaren. Combineer het met een bezoek aan de grotte Chauvet en een lekkere picknick, dan is de dag compleet.

Usine de Bonbons - Uzès

Snoepfabriek


In Uzès kunnen bezoekers zien hoe snoep en drop worden gemaakt. Succes verzekerd met de kinderen, want uiteraard staat er een grote snoeppot aan de ingang.

Adres : Pont des Charrettes, 30700 Uzès
Tel. : 04 66 22 20 25

Parapente - Nyons

Hanggliden


U kunt vlakbij Nyons terecht voor een prachtige vlucht. Vanaf 25kg mag men mee, maximaal 100kg. ‘s Ochtends zijn er zogenaamde baptêmes, luchtdopen.

Met een begeleider vliegen kan ook. Er mogen mensen toekijken vanaf het startpunt.

Er worden op verzoek foto’s en video’s gemaakt die te koop zijn.

Reserveren kan bij het Office de toursime, Place de la Libération, 26110 Nyons 

Tel 06 78 08 56 02

Le golf de Clansayes

Golf

In onze buurt zijn 2 golfterreinen.

Clansayes (30 min) :
Chemin de la Balle Blanche, 26130 Clansayes
Tel : 04 75 98 57 03

Orange (30 min) :
2247 Route de Camaret, 84100 Orange
Tel : 04 90 34 34 04

Natuur en tochtjes


De gieren bij Remuzat

Eén van de mooiste en afwisselende streken van Frankrijk, dat zeggen onze gasten ervan. Dat komt deels doordat het landschap enorm gevarieerd is. De Mont Ventoux, een uitloper van de Pyreneeën, ligt in een oost-westelijke richting. Later bewogen de Alpen daartegenaan, die op hun beurt noord-zuid georiënteerd zijn. Dat geeft het effect van het strijken van een lap stof: overal grillige patronen van heuvels en bergen.

Een wandeling naar de gierenkolonie bij Remuzat is spectaculair. Via de route naar Gap, afslaan bij Saint May, een roversnest op de berg. Dan doorrijden naar “Rocher du Caire”. Parkeren en te voet verder. Houd ogen en oren goed open voor de gieren! Na de wandeling is het leuk om in Remuzat het bezoekerscentrum even binnen te lopen en in het dorp te lunchen.

Flamands roses - Camargue

Flamingo’s in de Camargue

Bij Pont de Grau in de Camargue is een flamingo’s bezoekerscentrum. U bent op bezoek en de flamingo’s ook. Zij komen hier om tussen december en maart te baltsen en paren. Een machtig gezicht. Op ca. 2 uur rijden van La Françonne.

Carrière des Images - Les Baux

Carrières des Lumières

Vlakbij Les Baux, in de Alpilles, ligt een oude bauxietmijn (hey, nu weten we ook waar de term bauxiet vandaan komt). In deze steengroeve worden dia- en klankpresentaties gegeven die werkelijk prachtig zijn. Elk jaar wordt het werk van een andere schilder getoond, in 2021 bijvoorbeeld Cézanne/Kandinsky. Het is zo bijzonder dat Parijzenaars ditzelfde hebben nagemaakt bij Parijs en denken dat dat het origineel is. 
Osmoz Yoga - Mirabel aux Baronnies

Yoga


Stéphanie Lehu is een heel goede yoga-lerares, spreekt Frans en Engels. Zij komt aan huis voor les in een kleine groep, maar ook kunt u à la carte een yogales volgen die zij geeft in Mirabel. Wel even bellen van tevoren of er plaats is. 

Pascal E-cyclisme - Nyons

E-biken


Pascal, spreekt Engels en Frans, neemt u met veel enthousiasme mee op een door hem geleverde e-bike om de omgeving per fiets te ontdekken. In zijn Base Camp in Nyons (tegenover het ziekenhuis) is altijd wat te doen voor fietsers. Zijn fietstochten begeleidt hij heel kundig, ook door u vertrouwd te maken met het materiaal en uw eigen mogelijkheden. Hij levert de fiets, de helm en een fietstas om uw waterfles en eventueel lunch in mee te nemen.

Wijn proeven


De van oorsprong Britse Paul begeleidt groepen op wijntoers, in de Côtes du Rhône. Hij heeft een schat aan kennis en ervaring waardoor u veel wijzer wordt over wijnbouw, druivenrassen, omgevingselementen die invloed hebben op smaak en geur etc.