Een geweldige ervaring, fietsen op een elektrische fiets onder begeleiding van Pascal, die de regio op zijn duimpje kent. Ik wilde hier altijd al graag fietsen maar het is anders dan in Nederland, zelfs bij het tegen de wind in trappen. Menig heuveltje of zelfs cols kom je tegen. Niets voor mij, dacht ik tot gisteren. Bovendien doe ik dat dan weer te weinig wegens tijdgebrek om een goede conditie op te bouwen, dus een elektrische fiets, die goed moet worden onderhouden is een noodzaak. Die optie valt af, te duur en te omslachtig. En last but not least ken ik de streek goed qua autorijden, maar de fietswegen hier ken ik nagenoeg niet.

Pascal
En toen kwam Pascal uit Mirabel. Met keurig onderhouden en prima fietsen van Neomouv, met helmpjes (oh ja, die moesten ook nog) en handige fiets/rugzakken om je waterflessen in te kunnen doen. Met zijn kennis van hoe je dat het beste kunt doen, elektrisch fietsen, waar we heengaan vandaag en “wat kun je aan”. In één woord: fantastisch!

Vertrekpunt
Voor de vrijdagochtend staat voor Pascal altijd de route Vaison-Propriac op het programma. Elke dag doet hij een andere route. Onze groep van onbekende deelnemers verzamelde rond 8.30 uur bij de Intersport in Vaison. We waren met totaal 8 mensen, een ideale groepsgrootte. De niveaus en de ervaring liepen nogal uiteen, maar ook dat kon de pret absoluut niet drukken. We kregen de helmpjes aangereikt, hij maakte de fietsen in orde en we mochten even een proefritje maken op de parkeerplaats. Even wennen, maar eigenlijk een fluitje van een cent. We kregen wat instructies (wanneer wat te doen met het “matos”, de uitrusting) en hoppa, daar gingen we. Pascal spreekt trouwens ook Engels.

Onderweg
Ons clubje was enthousiast en kon zelfs een flinke omweg aan. Via Saint Romain en Viennois naar Mollans sur Ouvèze, wat een prachtige natuur ! Langs de rivieren de Toulourenc en de Ayguesmarse, waar ik nog nooit van had gehoord, na 24 jaar veelvuldig in deze contreien te hebben gewandeld en gereden.

Heerlijke schaduwwegen, platte stukken, heuvels… In Mollans even de flessen vullen bij de fontein, want intussen was het wel tegen de 30 graden geworden. Gek genoeg merk je daar op die fiets niet zoveel van. Door naar Prop(r)iac. Dan hoor je Pascal zeggen (tijdens één van de kleine rustpauzes): “Jullie kunnen dit aan, we gaan de col van Propriac doen”. Dan voel je je toch stiekem een beetje trots: ik heb al weet ik hoe lang niet meer op een fiets gezeten voor een toertocht (afgezien van een rit in juni door de Nijmeegse omgeving) en we “mogen” een col trekken. Wauw… nog nooit gedaan!

Propiac
Propiac-les-Bains is een voormalig kuuroord. Er wordt nog steeds water van de bron La Française gebotteld. Heerlijk water, dat gelukkig op zijn route naar beneden wel ontzwaveld aankomt in je flesje.

De col bedwingen in zijn 1 en met de motor op 3 en jawel… prima gelukt! Wat een prachtige weg naar boven.

Naar het eindpunt
Vanaf die col is het één hele lange afdaling naar Faucon (even brood halen bij Hélène), Puyméras, Saint Romain en Viennois en tenslotte weer Vaison. Zalig. De beloning voor toch wel hard werken. Afdalen vraagt óók technisch inzicht, zo leerde ik, maar het ging prima.

Aanbod voor gasten
Ik heb besloten Pascal’s fietstochten aan te prijzen in onze gîtes-marketing. Ze zijn voor iedereen, ook kinderen, prima te doen. Maar niet alleen dat.

Tevens gaan we de culinaire kunsten van mijn buurvrouw, Kathy, inzetten voor u.  Zij kan op afroep maaltijden verzorgen voor onze gasten. Ze is ook kok aan huis en kan kookles geven. Kathy gaat speciaal voor ons Engelse les nemen en een website maken. Ze verstaat Engels en gaat het nu leren spreken. Ze is nu al te vinden op Facebook.

En dan hebben we nog een proef te doen, namelijk met Corinne. Oftewel Coco. Zij organiseert met Youpi tours in een Citroën Diane (of een personenbusje bij meerdere deelnemers) vanuit Mirabel toertochten naar de absoluut mooiste plekjes van onze streek waar ze picknicks houdt of locale heerlijkheden aanbiedt. Ik ben razend nieuwsgierig! Binnenkort meer hierover.

Zelf ervaren?
Ja, je kunt met je team naar de Veluwe voor de heidagen. Is niets mis mee. Maar je kunt ook naar La Françonne gaan voor workshops, heidagen, seminars, trainingen. Genieten van het zwembad, de prima accommodatie (tot 11 personen hebben elk een eigen kamer) en tussen de bedrijven door gebruik maken van heerlijke maaltijden van Kathy, een dagje toeren met Pascal (gegarandeerd de Ventoux-top halen met hem!!) en eventueel kunnen niet-deelnemende partners mee om te genieten van Corinne’s wijsheid met betrekking tot wat de regio te bieden heeft. In La Source, ons huis op het terrein van La Françonne, net naast het zwembad, is een grote woonkamer van 44m² waar de eventuele vergaderingen van het team plaats kunnen vinden. Of op het enorme terras natuurlijk, met zicht op de Mont Ventoux.

Voor u en uw gezin kunnen de genoemde Pascal, Kathy en Corinne ook hele leuke activiteiten voorstellen, allemaal op maat.

Categories:

Tags:

Comments are closed