Het is weer die tijd van het jaar, that time of year: de lavendel bloeit overal hier. Prachtige kleuren, mooie vormen, het is één groot feest. En het mooie is, voor wie dit blog volgt, ik ga een best kept secret met u delen. Ik ben benieuwd of u dat op prijs stelt! 🙂

Waar vind je lavendel?
Lavendel groeit eigenlijk alleen maar boven de 600 meter en wij zitten daarvoor te laag. Dus wat er in onze buurt groeit en bloeit heet geen lavendel maar “lavandin”. Een Provencaal zal je dus altijd corrigeren als je het over lavendel hebt. Maar is dat verschil nou zo enorm? Het hangt ervan af vanuit welke hoek je dat bekijkt. Echte lavendel is sterker qua geur en blijft langer lekker ruiken als je het verwerkt in zakjes, olie, of zomaar op een schaal ter decoratie. Lavandin is echter goedkoper en is met een beetje onderhoud bijna net zo lang bruikbaar te houden als lavendel. Vooral maakt het qua aanblik weinig uit of je lavendel of lavandin ziet.

Onderhoud van lavandin
De truc is om het zakje lavandin met regelmaat te kneden, dan komt er weer een tijdje geur af. En naar het schijnt is een druppel lavandin olie ook voldoende om de geur weer op te roepen. Simpel dus.
Gebruik in linnenkasten wordt sterk aangeraden. Het houdt motten op afstand en het wasgoed ruikt zalig.

The best kept secret
Natuurlijk dendert al het toerisme naar Sault en omgeving, of nog verder, richting Manosque voor het bewonderen van fraaie lavendelvelden. Ik heb al honderden foto’s van hetzelfde veld gezien nabij Sault.

Maar die plaats is dus overbevolkt geraakt. Toeristenbussen met Japanners en Chinezen, bruidjes in het veld lavendel, dat werk… Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mij bevalt dat helemaal niet.
Bij ons echter, tussen Vinsobres en Valréas bijvoorbeeld, kun je minstens zoveel lavendel zien en fotograferen, genieten van de heerlijke geur, de prachtige omringende kleuren van bloeiende brem, oleanders… één groot feest voor het oog en voor de neus. Vlakbij en onder onze neus, minstens zo prachtig! Ssssst, niet teveel over praten…

Zelf ervaren?
Kom vanuit onze gîtes (op 5km van Vinsobres, de start van uw persoonlijke lavendelroute) per fiets, auto of zelfs te voet genieten van deze pracht. Als u uw mobiele telefoon gebruikt om het te fotograferen moet u die alleen niet naast maar in uw rugzak steken, zoals ik deed. Gelukkig vond ik hem per “zoek mijn Iphone” terug! Bradend in de zon, maar heel, mèt de mooiste foto van het jaar netjes bewaard.

Categories:

Tags:

Comments are closed