Wat is er nou Provencaalser dan een veld geurende, bloeiende lavendelplanten? Die vinden we hier in overvloed! Het bloeiseizoen ligt tussen de derde week van juni en eind juli, afhankelijk van ligging, hoogte en soort lavendel. Er zijn heel veel producten die met behulp van lavendel gemaakt worden in onze streek. En het is ècht een wonderlijk goedje.

Lavendel in soorten
Lavendel wordt gekweekt en geoogst voor de etherische oliën. Maar niet elke soort brengt dezelfde kwaliteit olie op. De èchte lavendelolie is daarom duur, maar duurzamer qua geuropbrengst, met andere woorden, het ruikt langer lekker. Echte lavendel vind je alleen boven 600 meter hoogte, want elders is het voor echte lavendel te warm. Deze planten brengen meestal relatief minder op, maar de kwaliteit is dus beter, waardoor de prijs hoger mag zijn.

In Nyons; de distilleerderij
Wie wil zien hoe het proces van distilleren in zijn werk gaat brenge een bezoek aan de distilleerderij in Nyons. Vanaf eind juni geurt de hele stad naar lavendel, heerlijk. Het is een ambachtelijk procédé wat ze daar gebruiken en indrukwekkend om te zien, bijna ongewijzigd sinds 1939.

De winkel naast de distilleerderij, die zo ongeveer de grootste in onze regio is, verkoopt allerhande producten die met lavendel zijn gemaakt, van crèmes tot lollies. Tevens worden grondstoffen geleverd aan de Franse parfumindustrie. Deze enthousiaste mensen verzorgen rondleidingen en workshops.
Ook te koop in Nyons voor de liefhebbers is lavendelijs. Bij banketbakker Crumois, onder de bogen van de Place des Arcades.

Waartoe lavendel gebruiken?
Aan lavendel worden vele goede eigenschappen toegedicht. Het is, zegt men, werkzaam als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Ook insectenbeten jeuken minder of niet meer als je er wat lavendel-olie op doet. Er wordt beweerd dat hoofdluis er niet van houdt. Vele lokale kinderen vertrekken daarom ’s ochtends naar school met een paar druppels lavendel achter de oren. Ook wordt lavendelbloesem gebruikt als anti-mijt-middel in de linnenkast. Daartoe wordt die bloesem in vrolijk bedrukte zakjes gedaan.

Af en toe weer even kneden en ze ruiken weer als nieuw. Lavendel is ook een belangrijk bestanddeel van zeep, dat met name vanwege de geur, en toiletsprays.

Zelf ervaren?
Katten houden er helemaal niet van, zelden zul je daarom een kat in een lavendelveld zien, maar mensen vinden het meestal heerlijk. U kunt lavendelvelden bezoeken bij Sault, in de Vaucluse, ongeveer 50 kilometer bij ons vandaan en wellicht fotograferende Japanners aantreffen die er met bussen tegelijk naar toe gaan. Dichterbij hebben we ze ook en dat is minder druk: tussen Vinsobres en Valréas, via een schitterende weg, komt u er een heleboel tegen.

Categories:

Tags:

Comments are closed